Tips & Råd

Propell

båtutstyr

Propell

Funksjon og virkemåte forklart enkelt

Båtpropellen er hjertet av båtens fremdriftssystem. Uten den ville båten din være som en bil uten hjul. Men hva gjør propellen nøyaktig, og hvordan fungerer den? La oss dykke dypere inn i denne verdenen og forklare begrepene for nybegynnere i det norske båtlivet.

Propellens funksjon og virkemåte

Propellen fungerer på prinsippet om å skape skyvekraft. Når en motor driver propellen til å rotere, flytter bladene (eller "viftene") vannet bakover. Dette skaper en reaksjonskraft i motsatt retning, som skyver båten fremover, kjent som Newtons tredje lov.

Typer propeller

Det er flere typer propeller tilgjengelige, og valget avhenger av båtens type og bruksområde:

 1. Tredelt propell: Disse er de vanligste og har tre blader. De gir en god balanse mellom ytelse og effektivitet for de fleste fritidsbåter.
 2. Firebladet propell: Har fire blader og kan gi bedre akselerasjon og stabil håndtering ved lavere hastigheter. De kan imidlertid ofre litt toppfart.
 3. Fembladet propell: Disse brukes ofte på høytytende båter og gir eksepsjonell akselerasjon og ytelse.

Pitch og Stigning

Pitch eller stigning refererer til avstanden en propell vil flytte båten fremover i én rotasjon, forutsatt ingen glidning. Tenk på det som en skrue som beveger seg gjennom et fast materiale.

For eksempel, hvis en propell har en stigning på 15 tommer, betyr det at for hver full rotasjon, ville den ideelt sett flytte båten 15 tommer fremover. Men i praksis, på grunn av vannets motstand og andre faktorer, er den faktiske avstanden mindre.

Endring av turtall og effekt ved bytte av propell

Ved å endre propellen kan du påvirke båtens turtall og ytelse.

 • Høyere stigning: Øker toppfarten, men kan redusere akselerasjonen og turtallet.
 • Lavere stigning: Øker akselerasjonen og turtallet, men kan redusere toppfarten.

Ved valg av propell er det viktig å sikre at motoren opererer innenfor anbefalt turtallsområde ved maksimal effekt for å unngå skade.

Hvordan bytte propellen selv

 1. Sikkerhet først: Skru av motoren og sørg for at den ikke kan startes ved et uhell. Bruk hansker for å beskytte hendene dine mot skarpe kanter på propellen.
 2. Fjern mutteren: Bruk en skiftenøkkel eller en propellnøkkel for å fjerne mutteren som holder propellen på plass.
 3. Ta av den gamle propellen: Når mutteren er fjernet, skal propellen skyves av akselen. Noen ganger kan den sitte litt fast, så forsiktig vri og trekking kan være nødvendig.
 4. Installer den nye propellen: Skyv den nye propellen på akselen, og sørg for at eventuelle mellomlegg eller støtteelementer er på plass.
 5. Stram mutteren: Skru mutteren tilbake på plass og stram den godt med skiftenøkkel eller propellnøkkel.
 6. Sjekk propellen: Rotér propellen for å sikre at den beveger seg fritt uten hindringer.

Å forstå propellen din er viktig for båtens ytelse og effektivitet. For uerfarne båtfolk i Norge kan en liten endring i propellen gjøre en stor forskjell i båtopplevelsen. Med denne kunnskapen er du nå bedre rustet til å nyte norske farvann!

Related Posts