Tips & Råd

Bunnstoff

bunnstoff

Bunnstoff

Hvorfor og hvordan

Introduksjon

Hver vår ser man båteiere over hele landet bøyd over båter med ruller og børster i hånden, mens de påfører et nytt lag med bunnstoff. Men hvorfor er denne prosessen så viktig? Hva er hensikten med bunnsmøring, og hvordan kan man sikre en effektiv påføring? La oss dykke dypere ned i disse spørsmålene.

Hvorfor Bunnsmøring?

Båtens underside, også kjent som bunn, er konstant eksponert for vann. Dette vannet inneholder en rekke organismer, som alger, skjell og rur. Uten beskyttelse kan disse organismene feste seg til båtens skrog, noe som kan skape flere problemer:

 1. Redusert ytelse: Når skroget blir dekket av organismer, kan det skape motstand i vannet. Dette kan føre til redusert fart og økt drivstofforbruk.

 2. Skader på skroget: Over tid kan noen marine organismer, som treborende ormer, skade skrogets struktur.

 3. Estetikk: Et skrog dekket av alger og skjell kan se skittent og forsømt ut.

Bunnstoff er spesielt formulert for å hindre at slike organismer fester seg. Dette gjøres ved å lage et miljø på båtens bunn som er ugunstig for organismene, enten ved å frigjøre biocider eller ved å skape en overflate hvor det er vanskelig for organismer å feste seg.

Gjennomføring av Arbeidet med Påføring av Bunnstoff

Forberedelse:

 • Start med å rengjøre båtens bunn for alger, skjell og annen forurensning.
 • Slip lett over overflaten for å fjerne gammelt bunnstoff og skape en grovhet som nytt bunnstoff kan feste seg til.

Valg av Bunnstoff:

 • Det finnes flere typer bunnstoff, så det er viktig å velge det som passer best for ditt behov. Hardt bunnstoff er slitesterkt og godt for båter som ligger i vannet over lengre perioder, mens mykt bunnstoff er bedre for båter som tas opp av vannet jevnlig.

Påføring:

 • Bruk riktig verktøy, som ruller eller børster, for å påføre bunnstoffet jevnt over hele skroget.
 • Følg produsentens anvisninger for påføring. Dette kan inkludere spesifikke temperaturer eller forhold for beste resultat.
 • La bunnstoffet tørke før båten settes på vannet igjen.

Viktigheten med Bunnstoff

 • Beskyttelse: Som nevnt tidligere beskytter bunnstoffet båtens skrog mot potensielle skader fra marine organismer.
 • Økonomi: Ved å hindre økt motstand i vannet kan du spare penger på drivstoff.
 • Verdi: En godt vedlikeholdt båt beholder verdien sin bedre over tid.

Konklusjon

Bunnsmøring er en essensiell del av båtvedlikeholdet. Ikke bare sikrer det båtens ytelse og estetikk, men det beskytter også skroget mot potensielle skader. Som båteier er det viktig å forstå hvorfor og hvordan man skal påføre bunnstoff for å få mest mulig ut av sin investering.